היתר בנייה

היתר בנייה

מהו היתר בנייה?

היתר בנייה הינו למעשה רישיון או אישור לבנייה שמעניקה הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה לבצע עבודות בניה, הריסה או שינוי בשימוש או במבנה המקרקעין של הבית / העסק.
הרישיון הזה ניתן בהתאם לחוק התכנון והבנייה, ובהתאם לזכויות הבנייה שנקבעו בתוכנית בניין עיר החלה במקום (תב"ע).
היתר הבנייה הינו מסמך פורמלי שאליו מצורפים תוכניות המבנה, מפת מדידה ואישור רשויות וגופים מוסמכים, והוא כולל את פרטיהם של האחראים לתכנון, לבנייה ולפיקוח על הבנייה.
כל בנייה, הריסה, שימוש חורג או שינוי במקרקעין ללא היתר, או בניגוד להיתר הקיים, הינה עבירה פלילית.
ההיתר כולל מסמך עיקרי שבו תיאור מילולי כללי של הבקשה שאושרה ואליו נספח תשריט / תוכנית גרמושקה שבה מופיעים פרטי האדריכל / מהנדס, בעלי זכויות בנכס, ומידע על ההקלות שאושרו ביתר.
זמן קבלת היתר בנייה, הינו כשנה מהגשת הבקשה במינימום.

תהליך הוצאת היתר בנייה (נעשה כיום באמצעות ״הרישוי הזמין״):

1. בקשת מידע מוקדם

בשלב ראשון, יש להגיש בקשה לקבלת מידע מוקדם כתוב הכולל את כל האינפורמציה הנדרשת לרבות הוראות התב"ע הקיימות בנוגע לקרקע, הגדרת השטחים בהם ניתן לבנות, הפקעות כאלה ואחרות החלות על הנכס ועוד. קבלת המידע כרוכה בתשלום ומותנית בהגשת מפה טופוגרפית. הוועדה מחויבת לשליחת המידע בתוך 30 יום ממועד הגשת הבקשה.

2. הגשת בקשה להיתר בנייה

לאחר קבלת המידע הרלוונטי, יש לערוך את הבקשה לקבלת ההיתר בהתבסס על הנתונים שהתקבלו. בקשה זו יש לערוך בידי מהנדס מבנים, אדריכל או הנדסאי בניין ויש לציין את כל הפרטים הנדרשים כמו חישוב שטח התוספת, הגדרות השימוש בנעשה במבנה, פירוט חומרי הבניין הנדרשים, אישור בעלות על הנכס או, לחילופין, נסח טאבו, אישור של דיירי הבניין האחרים, הנדרש במידה והבקשה נוגעת לדירה בבית משותף, ועוד. הבקשה תועבר לבדיקת הוועדה, ובמידת הצורך, יידרשו תוספות שונות ותיקוני טעויות. לאחר שהבקשה תושלם, יש צורך בתשלום של חמישית מדמי אגרת הבנייה כמקדמה. לאחר מכן, תועבר הבקשה לאישור ברשות הרישוי המקומית.

בקשת ההיתר תיבדק על ידי הוועדה, ובמידה והיא עומדת בכל התקנות וכתובה כחוק, תאושר. במידה והבקשה אושרה בידי מהנדס הועדה, הבקשה תועבר לדיון בוועדה המקומית לתכנון ובנייה. לכל אחת מהרשויות המקומיות בישראל ועדה משלה שהינה בעלת קריטריונים ספציפיים משלה. עם שיקול מכלול ההיבטים, הוועדה עשויה לפסול את הבקשה, לאשר אותה, או להתנות את האישור בתנאים מסוימים.

במידה והבקשה נפסלה, ניתן להגיש ערעור על החלטת הוועדה בתוך 30 יום ממועד קבלת ההחלטה. במידה והבקשה אושרה, החלטת הוועדה תועבר אל המבקש והוא יידרש לשלם היטל השבחה ואגרה. היתר הבנייה תקף לתקופה של שלוש שנים מיום הנפקתו.

מתי לא ניתן לקבל היתר בנייה ומתי ניתן לקבל היתר בדיעבד?

כאשר הבקשה להוצאת היתר בנייה כוללת סטייה בולטת מתוכנית הבניין המקורית, הבקשה לא תאושר. עם זאת, הגדרת רמת הסטייה מהתוכנית המקורית ניתנת לפרשנות ולשיקול דעתה הספציפי של הוועדה. היתר בנייה בדיעבד יינתן במקרים מסוימים ומצריך קבלת ארבעה אישורים במקביל: פטור מפיקוד העורף, אישור פיתוח, הצהרת מהנדס ואישור אינסטלציה.

כמה זמן אורך התהליך?

משך הזמן הנדרש להנפקת היתר בנייה עשוי להשתנות מבקשה לבקשה בהתאם לנתונים הספציפיים של כל מקרה לגופו. ההתנהלות תלויה, במידה רבה, באופן התנהלותה של הוועדה, ולרוב, ההליך יארך כשנה.

כמה זה עולה?

עלות הנפקת ההיתר עשויה גם היא להשתנות בהתאם לגורמים המקצועיים השונים הנוטלים חלק בתהליך כמו שירותי הנדסאי ועוד. גם אגרות בנייה והוצאות נוספות משפיעים על העלות הכוללת. בגדול, תידרשו, במרבית המקרים, להוציא מכיסכם כמה אלפי שקלים חדשים בדרך אל האישור הנכסף.

מעוניינים להוציא היתר בנייה? אם גם אתם מוצאים את עצמכם חוששים מהליך ביורוקרטי סבוך ומתיש שיגזול מזמנכם ויגרום לכם טרדה מרובה, ואם גם לכם חשוב לנהל את התהליך ביעילות מקסימלית ובמינימום זמן, חשוב שלא תתפשרו על ליווי אישי מקצועי וצמוד לכל אורך הדרך.

רוצים לשמוע עוד?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם